Monday 16 January 2012

Masak Merah Ikan Bawal

Selain daripada masak tom yam campur sebagai hidangan tengah hari, saya juga masak ikan bawal masak merah. Lama benar tak makan ikan bawal masak merah, salah satu makanan kegemaran saya. Diringkas cerita, saya kongsikan resepi masak merah ikan bawal ni.


3 ekor ikan dipotong dan dibasuh. Bubuh kunyit dan garam kemudian gorengkan dalam minyak yang panas.  Manakala untuk kuah pula, blender 2 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dan 1 batang serai. Selepas ikan siap digorengkan, buang sedikit minyak ikan tadi. Kemudian tumis bahan-bahan yang telah diblender tadi bersama 1 batang kayu manis, bunga 1 kuntum bunga lawang dan 2 kuntum bunga cengkih hingga naik baunya. Bubuh sedikit garam dan ajinomoto. Lepas tu, masukkan 3 sudu cili kering yang telah di blender, biar hingga naik minyak (kalau tidak nanti terasa cabainya). Masukkan juga 2 sudu cili sos dan sedikit air. Agak-agak nak masak, masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili merah sebagai hiasan. Bila dah siap, tuangkan kuah masak merah tadi ke dalam ikan.

***Kalau nak masukkan ikan ke dalam kuali pun boleh juga sebelum dihidangkan. tapi tak perlu lama-lama***



No comments: