Sunday 1 January 2012

Hidangan Tengah Hari

 Hari ni saya bekerjasama dengan mak di dapur memasak tiga hidangan iaitu sotong masak kicap, ikan masak cuka (resepi ni saya dapat dari mak) dan akhirnya kubis goreng kunyit. Kubis goreng kunyit dan ikan masak cuka ni first time belajar cara nak membuatnya. Selama ni makan dikedai mamak saja bagi kubis goreng kunyit dan ikan plak biasanya mak yang masak, hari ni saya dok mencuba .... hehe

Sotong Masak Kicap

Bahan-Bahan:
  • 1 kilo sotong, dibersihkan.
  • 1 biji bawang besar ditumbuk, 1 biji lagi dipotong bulat untuk hiasan.
  • 3 biji bawang putih ditumbuk
  • Sedikit lada benggala merah dan hijau (dipotong memanjang)
  • Kicap
  • Garam, ajinomoto
Cara Penyediaannya:
  • Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah ditmbuk tadi di dalam kuali hingga naik baunya.
  • Bubuh garam dan ajinomoto
  • Kemudian masukkan kicap, kacau dan masukkan sotong. 
  • Agak-agak dekat nak masak, masukkan lada benggala dan bawang yang telah dipotong bulat tadi. Kacau dan biarkan seketika. Kemudian angkat dan boleh dihidang.


Ikan Masak Cuka


Bahan-Bahan:
  • 5 ekor ikan merah disiang dan dibasuh dengan limau.
  • Sedikit cuka
  • Sedikit biji sawi
  • 1 biji bawang besar dihiris dan 1 biji lagi dipotong bulat
  • 3 biji bawang putih diketuk
  • 4 biji cili merah dibelah memanjang
  • Garam dan ajinomoto.
Cara Penyediannya:
  1. Ikan digoreng dahulu 
  2. Setelah siap, angkat dan ketepikan. Isikan sedikit minyak di dalam kuali, tumis wang besar yang dihiris dan bawang putih. Masukkan biji sawi. Biar sampai naik baunya.
  3. Masukkan garam dan ajinomoto dan kemudian masukkan cuka. Selepas itu isikan air dan biarkan ia menggelegak.
  4. Kemudian masukkan ikan merah tadi, cili merah dan bawang besar yang telah dipotong. Kacau seketika dan kemudian boleh dihidangkan.
Kubis Goreng Kunyit



Bahan-Bahan:
  • Sayur kubis
  • 2 batang lobak merah
  • Sedikit biji sawi
  • 1 biji bawang besar (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (hiris halus)
  • 1 sudu minyak bijan
  • Daun kari
  • 2 biji cili merah (hiris halus)
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit garam




Cara Penyediaan:
  1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dalam minyak yang panas. Masukkan garam dan ajinomoto. Kemudian masukkan biji sawi, daun kari dan minyak bijan. Kacau hingga naik baunya. Masukkan sedikit kunyit pula.
  2. Masukkan kubis bulat dan lobak merah yang telah dipotong. Kacau dan akhir sekali masukkan cili merah yang telah dihiris halu.
  3. Masak dan hidangkan bila siap dimasak.


No comments: