Wednesday, 30 October 2013

Kuew Teow Goreng (Resepi Bonda)


ASSALAMUALAIKUM ...

Sekarang tepat jam 11.37 malam kalau Mak Long mengikut jam di komputer Mak Long.  Ahli keluarga Mak Long yang lain semuanya dah lena diulit mimpi-mimpi indah. Cuma Mak Long sahaja yang masih berjaga walaupun sebenarnya Mak Long agak keletihan dan kesakitan (sakit kaki yang masih belum-belum sembuh)

Disebabkan tak boleh nak tidur, Mak Long kongsikan resepi kuew teow goreng yang paling sedap dan mudah. Tak perlu nak guna banyak bahan-bahan pun. Malahan sesuai juga untuk anak-anak kecil yang tak boleh nak makan pedas. 

Resepi kuew teow goreng ni Mak Long daripada bonda kesayangan Mak Long. So kat sini Mak Long kongsikan bersama-sama, mana tau ada yang nak mencuba .... :)


BAHAN-BAHAN:

  • Kuew teow satu bungkus (dibasuh bersih)
  • Sebiji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih (Bawang besar dan bawang putih ditumbuk lumat/ nak hiris pun boleh)
  • Sedikit sayur kucai (agak-agaklah, kalau suka makan sayur leh bubuh banyak skit)
  • 3 sudu sos tiram.
  • Kicap
  • Cabai muda atau cili padi (dihiris tetapi kalau tak nak bubuh pun tak apa)
  • Bebola ikan 
  • 4 hingga 5 ekor udang (tak kisahlah udang kecil atau besar)



CARA PENYEDIAAN:

  1. Tumis bawang putih dan bawang besar ke dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu. 
  2. Setelah kekuningan bubuh sedikit garam.
  3. Masukkan udang dan kacau, selepas itu masukkan bebola ikan tadi  dan sos tiram.
  4. Kemudian masukkan kuew teow, kicap dan kacau hingga rata.
  5. Akhir sekali masukkan sayur.
  6. Setelah masak boleh dihidangkan.

Mudah jer kan .... :)

No comments: