Saturday, 2 November 2013

Cara Penyediaan Krim Mentega



ASSALAMUALAIKUM ....

Sebenarnya Mak Long tengah nak bersiap-siap nak gi keduri kahwin hari ni, tapi pagi sempat membakar sebiji kek span coklat. Lepas balik kenduri nanti nak menyiapkan tempahan kek coklat moist pula. Tapi dalam sibuk-sibuk sempat juga Mak Long update blog Mak Long. Kali ni Mak Long nak kongsikan cara-cara penyediaan krim mentega atau butter cream. 

Ada beberapa resepi di sini Mak Long dah biasa gunakan ketika membuat kek atau tempahan tetapi ada juga yang Mak Long belum cuba tetapi Mak Long ambil dari sumber-sumber tertentu yang akan Mak Long nyatakan sumbernya.

Tanpa buang masa ni dia resepi krim mentega dari Mak Long :)



SUMBER:  BUKU PANDUAN ASAS MENGHIAS KEK

KRIM MENTEGA 1

BAHAN-BAHAN:
  • 500 Krimwell
  • 200gm lelemak sayuran (shortening)
  • 160gm gula aising - diayak 2 kali
  • 2 sudu besar susu pekat (boleh diabaikan)
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1/2 sudu teh minya mentega (butter oil)

CARA PENYEDIAAN:
  1. Putar krimwell dan lelemak sayuran sehingga gebu. Masukkan susu pekat dan putar.
  2. Masukkan vanila dan minyak mentega.
  3. Kemudian masukkan gula aising dan putar.

KRIM MENTEGA 2

BAHAN-BAHAN:
  • 50gm Mentega
  • 450gm Krimwell
  • 300gm sirap gula
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 sudu teh minyak mentega (butter oil)

CARA PENYEDIAAN
  1. Putar krimwell dan mentega sehingga sebati. Masukkan sirap gula.
  2. Putar hingga gebu dan masukkan susu pekat.
  3. Akhir sekali masukkan vanila dan minyak mentega.


SUMBER: YANTI TAWAU

KRIM MENTEGA 3

BAHAN-BAHAN:

  • 400GM Krimwell
  • 200gm shortening
  • 200gm air gula (masak 1kg dula dengan 500gm-masak hingga gula larut dan sejukkan

CARA PENYEDIAAN
  1. Putar krimwell , shortening dan air gula hingga kembang

No comments: