Sunday, 17 November 2013

Biskut Arab

ASSALAMUALAIKUM dan SELAMAT PAGI

Untuk pagi yang indah tenang ni, Mak Long nak kongsikan resepi biskut Arab. Kalau semalam Mak Long dah share resepi biskut Kristal Pelangi so this lovely morning, Mak Long nak share resepi adik-beradik biskut Kristal Pelangi iaitu biskut Arab. Kalau time raya, biskut inilah yang paling dapat tempahan paling banyak, menduduki  carta yang pertama.

Resepi untuk biskut Arab ni memang Mak Long dapat dari bonda kesayangan Mak Long. Dari segi teknik dan cara-cara pembuatannya supaya bila dah dimakan cair dimulut. Kalau tak caya boleh tempah dari Mak Long. Kalau tak nak tempah, leh ambil resepi kat sini. Mudah jer nak membuatnya. Bahan-bahan tak banyak digunakan. Tak yah pening-pening nak cari bahan-bahannya kat kedai barang-barang menjual bahan kek.  :)


BAHAN-BAHAN:

  • Tepung gandum 1kg
  • Minyak Sapi 500gm
  • 200gm gula aising
  • Mangkuk kertas

CARA PENYEDIAAN:
  1. Panas dan sejukkan minyak sapi.
  2. Uli tepung gandum dan minyak sapi sehingga menjadi doh.
  3. Bentuk dan bulatkan seperti gambar di atas. Letakkan di atas mangkuk kertas.
  4. Bakar pada suhu 180' selama 20 minit.
  5. Selepas disejukkan taburkan gula aising.



Akhir kata Selamat Mencuba dari Mak Long.

1 comment:

norsadira said...

terima kasih,, boleh cuba.
jemput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com