Saturday 23 November 2013

Biskut Sarang Semut

ASSALAMUALAIKUM ....

Mata Mak Long tak leh nak tidor. Cinta hati Mak Long, Danish dah lena diulit mimpi-mimpi indah. Malam ni sambil dok melayan Maharaja Lawak Mega, Mak Long nak kongsikan resepi biskut Sarang Semut. Kalau tiap kali raya mesti ada biskut ni. Favourite Mak Long dan bonda kesayangan Mak Long. Kadangkala Mak Long jual gak biskut ni time raya, cuma tahun ni jer Mak Long tak ambil tempahan untuk biskut ni sebab Mak Long lebih fokus untuk memasarkan biskut yang Mak Long belajar dalam kelas-kelas biskut yang Mak Long sertai.

So tanpa membuang masa Mak Long kongsikan resepi biskut ni. Sebenarnya resepi ni Mak Long ambil dari majalah SAJI tapi Mak Long dah lupa tahun bila dan keluaran bila sebab bila time Mak Long buat, Mak Long dah catat awal-awal resepinya kat buku catatan Mak Long.



BAHAN-BAHAN:
  • 125gm mentega
  • 50gm gula
  • 175gm tepung gandum (diayak)
  • 50gm tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Sedikit serbuk koko Van Hauten

BAHAN HIASAN
  • Mangkuk kertas
  • Coklat Urai


CARA PENYEDIAAN

  1. Satukan mentega dan gula. Putar kedua-dua bahan tersebut hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Putar kembali adunan tersebut.
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli sehingga menjadi doh.
  4. Kemudian bahagikan kepada dua bahagian. Bahagian kedua dibubuh serbuk koko dan uli sehingga sebati.
  5. Ambil sedikit adunan dan parut. Parut satu arah sahaja.
  6. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk kertas. Mak Long letak separuh coklat dan adunan asal.
  7. Taburkan coklat urai diatasnya.
  8. Bakar selama 15 hingga 20 minit mengikut oven masing-masing.


No comments: