Saturday, 15 December 2012

Krismas Log

Ini entri terakhir saya tentang bengkel memasak yang saya sertai pada hari ini iaitu tentang Krismas Log. Mula-mula sebelum sertai bengkel, jenuh juga fikir masakan apakah ini. Lastnya sebelum gi bengkel, saya gi google images dan taip perkataan krismas log dan muncullah macam-macam images tentang kek ni. Rupa-rupanya kek ini diperbuat daripada kek gulung. Secara tak langsung saya dah tau cam mana rupanya nak buat kek gulung. Senang jer nak buat kek gulung ni ... hehehe .... kalau kat bengkel senanglah sebab ada chef yang mengajar kalau buat sendiri tak tahulah macam mana rupanya. Tak cuba lagi.

Kawan-kawan saya gelar kek ni kek batang kayu. Sedap juga kek ni tapi mak saya kata kek ni manis sangat. Kencing manis. Mungkin rasa jem strawberry dan gula icing yang ditabur atas  kek itu yang buatnya manis.



Oh ya resepinya yang saya beri ni boleh buat banyak krismas log sebab masa belajar kek ni dibuat secara berkumpulan sebab tak cukup masa. Jadi penggunaan bahan-bahannya dalam kuantiti yang banyak.

Bahan-bahan untuk Sponge Cake/ Swiss Roll/ Krismas Log:

  • Egg - 16 nos
  • Sponge mix - 1 kg
  • Water - 200 ml
  • Melted butter - 200 gm
  • Dark chocolate - as a need
  • Whipping cream - as a need

Cara Penyediaan:
  1. Beat the sponge mix with egg and water until fluffy about 10 minutte.
  2. After that add the melted butter stir it.
  3. Pour into the mould or tray to baked into oven.


Yang ini pula resepi butter cream:
Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Cream Well - 1 kg
  • Shortening - 500 gm
  • Icing sugar - 1 pkt
  • Vanilla essence - 1 tsp
  • Lemon Juice - 1 tsp
Cara Penyediaan:
  1. Beat the cream well, icing sugar and shortening.
  2. Add in vanilla essence and lemon juice.

Sponge Cake yang telah masak disapu butter cream dan kemudian jem strawberry (Pilihan untuk jem sesuka hati anda)


Cara-cara nak gulung sponge cake. Dah siap gulung maka terhasillah kek gulung ^_^



Kek gulung dipotong. Masa kat bengkel ada yang buat perisa pandan dan vanilla. Sapukan butter cream disetiap kek gulung. Kemudian sapukan dengan dark chocolate yang telah dicairkan.


Setelah siap disapu butter cream dan dark chocolate bolehlah dihias. Lepas tu taburkan gula icing di atasnya seolah-olah seperti salji turun.


Inilah hasilnya bila dah siap. Bila bawa balik rumah, Danish dan Pa sudah berebut-rebut ambil perhiasan atas kek untuk dibuat main.

No comments: