Sunday 18 December 2011

Samosa Sardin

Setiap hari Ahad saya akan berfikir-fikir, menu apa nak di masak petang ini. Hari Ahad, adik beradik mak saya (pak cik dan mak cik) akan berkumpul di rumah saya. Adik-adik saya juga biasanya akan balik. Waktu-waktu beginilah yang paling seronok, meluangkan masa bersama keluarga tercinta sambil melakukan aktiviti makan-makan.

Cadangan awal saya nak buat kek, dah lama saya teringin belajar nak membuatnya. Bahan-bahannya pula memang dah lama beli, tunggu masa nak buat. Tapi tangguh punya tangguh masih tak buat-buat lagi hingga hari ni. Dalam nak buat kek, saya dah terbayangkan samosa, akhirnya samosa sardin yang menjadi pilihan saya pada petang itu.

Oh ya terima kasih juga kepada adik ipar saya, zana kerana membantu. Tanpa dia, tak tahu bagaimana saya nak melipat kulit popia ni jadi tiga segi.... hehehe...

Samosa Sardin yang telah siap digoreng


Bahan-bahan:
  • Kulit popia
  • 7 biji ubi kentang
  • 1 tin sardin (suka hati nak jenama apa hehe)
  • Rempah kari ikan
  • I biji bawang besar dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris halus
  • Sedikit halia dihiris halus
  • Daun kari
  • Garam


Cara Penyediaan:
  1. Kentang dipotong dadu 
  2. Bawang besar, bawang putih dan halis yang telah dihiris halus ditumis dalam kuali. Masukkan daun kari dan garam.
  3. Setelah naik baunya, masukkan rempah ikan dan kacau
  4. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kentang, biarkan kentang betul-betul empuk
  5. Masukkan ikan sardin, kacau hingga kering
  6. Kulit popia dipotong tiga (dua pun boleh)
  7. Isikan inti yang telah siap tadi ke atas kulit popia
  8. Lipat secara tiga segi (jenuh juga saya nak belajar melipatnya masa ni hehehe)
  9. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan

No comments: