Wednesday, 16 January 2013

Ayam Kicap Berlada



Sumber: Bonda Kesayangan

Bahan-Bahan:

  • Ayam (sebelah atau 1/2)
  • Kunyit
  • 3 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • Cili kering yang telah dikisar (saya bubuh 4 sudu)
  • Kicap (agak-agak)
  • 2 biji ubi kentang yang dihiris bulat
  • Asam jawa
  • Perasa (garam dan ajinomoto)





Cara Penyediaan:
  1. Ayam dibasuh bersih, kemudian digaul dengan kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dan digoreng. Jangan terlalu garing.
  2. Bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar (tumbuk lebih baik) ditumiskan dalam kuali. Biar sehingga naik baunya.
  3. Bubuh sedikit garam dan ajinomoto.
  4. Masukkan 4 sudu cili kering telah dikisar dan biar hingga naik minyak. Kemudian bubuh kicap (kicap agak-agak ya)
  5. Biarkan seketika. Kemudian bubuh sedikit air asam jawa. Masukkan kentang yang telah dihiris nipis tadi. Agak-agak nak masak masukkan ayam. Kacau supaya kuahnya sebati dengan ayam dan kemudian padamkan api.
  6. Siap dan boleh dihidangkan untuk santapan seisi keluarga.



Selamat Mencuba!

No comments: