Sumber: Bonda Kesayangan
Bahan-Bahan:
- Ayam (sebelah atau 1/2)
- Kunyit
- 3 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- Cili kering yang telah dikisar (saya bubuh 4 sudu)
- Kicap (agak-agak)
- 2 biji ubi kentang yang dihiris bulat
- Asam jawa
- Perasa (garam dan ajinomoto)
Cara Penyediaan:
- Ayam dibasuh bersih, kemudian digaul dengan kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dan digoreng. Jangan terlalu garing.
- Bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar (tumbuk lebih baik) ditumiskan dalam kuali. Biar sehingga naik baunya.
- Bubuh sedikit garam dan ajinomoto.
- Masukkan 4 sudu cili kering telah dikisar dan biar hingga naik minyak. Kemudian bubuh kicap (kicap agak-agak ya)
- Biarkan seketika. Kemudian bubuh sedikit air asam jawa. Masukkan kentang yang telah dihiris nipis tadi. Agak-agak nak masak masukkan ayam. Kacau supaya kuahnya sebati dengan ayam dan kemudian padamkan api.
- Siap dan boleh dihidangkan untuk santapan seisi keluarga.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment