Hari ni saya mencuba buat pertama kalinya buat tempeyek. Jenuh juga yer nak membuatnya. Berpeluh-peluh juga saya kat dapur. Tak beberapa nak menjadi tapi kira ok lah boleh di makan. Mungkin saya kena mencubanya sekali lagi, ialah baru nak berjinak-jinak dengan dunia masakan. Selalunya kalau nak makan cari jer kat kedai atau emak kesayangan saya yang memasak.
Apa-apa pun saya tetap berpuas hati. Saya dapat resepi ni dari majalah 'Rasa'. Kalau ada nak mencuba, silalah.... hehehe ....
Bahan-Bahannya:
- 500 gm tepung beras
- 300 gm kacang tanah
- Ikan Bilis
- 2 biji telur
- 2 sudu makan jintan manis & jintan putih
- Santan
Cara Penyediaan:
- Campurkan tepung beras bersama bahan2 di atas.
- Gaulkan hingga sebati
- Gunakan acuan tempeyek dan celupkan ke dalam adunan
- Letakkan kacang dan ikan bilis di atasnya.Publish Post
- Goreng hingga kekuningan
No comments:
Post a Comment