Assalamualaikum .... moga sahabat di luar sana dalam keadaan sihat dan bahagia selalu hendaknya.Alhamdulillah, syukur sangat-sangat kerana kita masih boleh ketemu di sini, berkongsi cerita tentang menu dan makanan kegemaran kita.
Rasanya kebanyakan dari kita suka makan maggie. Selalu kita dengar sejak kecil 'mee maggie cepat dimasak, sedap dimakan'. Memang mudah nak masak maggie. Panaskan air atas api, bila dah menggelegak airnya, bubuh maggie dan perasanya. Mudah jer kan. Cara paling mudah lagi (cara ni selalu saya gunakan masa study dulu), letakkan maggie dalam mangkuk, bubuh air panas, biarkan dalam 5 minit, lepas tu makan. Masa belajar dulu maggie ni memang wajib ada... hehe ...
Tapi kali ni saya kongsikan cara masak maggie, lainkan sedikit. Cara ni memang kegemaran saya, terutama bagi yang suka makan sayur-sayuran.
Bahan-Bahannya:
- Maggie Sup
- Ikan Bilis (agak-agak untuk sepinggan maggie)
- Cili Padi (3 biji)
- Bawang Besar sebelah dihiris halus-halus
- Sayur kobis (sawi pun sedap juga)
- Sebiji Telur
Cara Penyediaan:
- Pertama, rebuskan air atas dapur
- Bila dah menggelegak airnya, masukkan bawang besar, cili padi yang telah dipotong halus-halus yang telah dihiris dan ikan bilis
- Masukkan telur, bila telur dah masak masukkan perasa maggie (sup), masukkan sayur-sayuran yang anda suka.
- Maggie masuk akhir sekali supaya ia tak kembang sangat. Nanti kalau kembang sangat-sangat tak sedap.
No comments:
Post a Comment