Cucur udang antara masakan kegemaran saya. Sesuai sekali ketika sarapan pagi atau waktu petang. Saya paling pandai buat cucur udang. Bukannya nak meninggi diri tetapi semua orang kata macam tu. Cucur udang saya memang terkenal dalam kalangan ahli keluarga saya. ^_^
Bahan-bahannya:
- Tepung gandum
- Sayur Kucai
- Udang
- Cili padi dipotong (ikut suka nak bubuh atau tak, bagi yang suka makan pedas leh bubuh)
- Bawang besar dihiris
- Sedikit kunyit dan garam
Cara Penyediaan:
- Masukkan bawang, sayur kucai, cili padi dan udang di dalam mangkuk/ besen kecil
- Isikan sedikit air, gaulkan semuanya
- Isikan sedikit kunyit dan garam tadi
- Masukkan udang
- Kemudian masukkan tepung dan kacau
- Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng hingga masak
No comments:
Post a Comment