Thursday 24 April 2014

Biskut Lidah Kucing Kapuchino


Mak Long tak nak berceloteh panjang, sebenarnya sebentar tadi Mak Long dah celoteh panjang lebar ketika berkongsikan resepi Biskut Lidah Kucing atau Rainbow Cookies. Sila rujuk entry Mak Long sebelum ini atau tengok kat bahagian LABEL di tepi ni dan cari perkataan BISKUT.

Hari ni Mak Long buat dua jenis lidah kucing iaitu Lidah Kucing yang begitu meriah ala ... ala warna pelangi dan satu lagi Biskut Lidah Kucing Kapuchino. Resepi asal adalah dari blog citarasawan juga cuma Mak Long ada ubahsuai sedikit jer.

So tanpa membuang masa, jom kita lihat bagaimana cara-cara nak buat Biskut Lidah Kucing Kapuchino. Selamat Mencuba!


BAHAN-BAHAN

  • 250 gm mentega
  • 175 gm gula kastor
  • 75 ml putih telur
  • 250 gm tepung gandum - ayak
  • 1 sudu makan kapuchino
  • 1/4 baking powder (Mak Long tak bubuh)
  • 1/2 sudu teh emplex
  • 30 gm choc. rice

  • Loyang lidah kucing - di gris dengan mentega


CARA-CARA

  1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Masukkan paste kapuchino dan gaul hingga rata.
  2. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata. Masukkan choc. rice, gaul rata.
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picitkan lurus memanjang ke dalam loyang.
  4. Bakar dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 150'C selama 15 hingga 20 minit.

No comments: