Wednesday 4 December 2013

Muffin Coklat Pisang

ASSALAMUALAIKUM ....

Kali pertama Mak Long cuba buat Muffin Coklat Pisang ni. Resepinya Mak Long ambil dari http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/. Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian resepinya. So Mak Long panjangkan ilmunya moga kita mendapat manfaat dan pahala kerana berkongsi ilmu.

Bagi penggemar muffin, anda boleh cuba resepi ni. Sangat-sangat sedap. Kalau Mak Long buat lagi sekali Mak Long akan tambah kuantiti pisangnya supaya lebih terasa pisangnya. Al-maklumlah Mak Long ni penggemar pisang. Oh ya, untuk ingat Mak Long, kalau buat kali kedua nanti Mak Long akan kurangkan sedikit sebuk kokonya. So di bawah ini adalah resepi asalnya dari e-novelyn kitchen.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 100gm pisang (sebiji pisang besar)
  • 100gm tepung gandum
  • 50gm mentega dicairkan
  • 20gm serbuk koko
  • 50gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp baking powder
  • 50ml fresh milk
  • choc. chip, almond/ walnut untuk tabur atas muffin. Mak Long guna choc. chip.

CARA PENYEDIAAN:

  1. Panaskan oven 180'
  2. Cairkan mentega di dalam periuk dengan api perlahan.
  3. Tepung gandum, serbuk koko dan baking powder diayak.
  4. Masukkan pisang dalam mangkuk dan lenyek dengan garpu.
  5. Kemudian masukkan fresh milk ke dalam pisang tadi dan kacau rata.
  6. Telur dipukul sedikit dengan garfu supaya bergaul kuning dan putihnya. 
  7. Kemudian masukkan ke dalam pisang tadi dan kacau sebati.
  8. Masukkan tepung dan kacau sebati.
  9. Akhir sekali masukkan mentega yang dicairkan tadi dan kacau rata.
  10. Kemudian masukkan ke dalam muffin cup dan taburkan choc. chip di atasnya.
  11. Bakar dengan suhu 180' selama 25 minit (ikut saiz oven masing-masing)


SELAMAT MENCUBA DARI MAK LONG.

No comments: