Friday 20 December 2013

Kek Cawan Red Velvet


ASSALAMUALAIKUM 

Hai, Selamat Malam semua semua pengunjung blog yang mengunjungi blog Dari Dapur Mak Long. Malam ni Mak Long nak kongsikan resepi Kek Cawan Red Velvet.  Kek Cawan Red Velvet ni memang kegemaran Mak Long. Sebenarnya Kek Cawan Red Velvet ni dah lama Mak Long buat cuma Mak Long tak berkesempatan nak kongsi resepinya. Bagi yang nak cuba buat pertama kalinya atau nak cuba resepi Mak Long ni, dipersilakan.


BAHAN-BAHAN A:

  • 250gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 2 sudu teh serbuk koko
  • 50gm walnut cincang
  • 113gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 sudu teh vanila
  • 2 biji telur

BAHAN B: BUTTERMILK
  • 240ml susu cair
  • 1 sudu makan pewarna merah
  • 1 sudu teh cuka
**Cara membuat buttermilk sendiri) - Campurkan susu cair dan cuka, biarkan selama 10 minit. Kemudian masukkan pewarna merah)***

Tambahan:
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh soda bikarbonat


CARA PENYEDIAAN:
  1. Ayak tepung, serbuk penaik dan serbuk koko. Selepas ayak, masukkan walnut dan gaul. Ketepikan seketika.
  2. Pukul mentega, gula kastor dan vanila sampai gula hancur. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sampai kembang.
  3. Campurkan 'buttermilk' berselang seli dengan bahan tepung yang diayak ke dalam bancuhan.
  4. Dalam bekas kecil lain, masukkan bahan tambahan seperti serbuk penaik, kemudian tuangkan cuka. Apabila habis buih, masukkan bahan ini dalam adunan tadi.
  5. Masukkan sedikit adunan ke dalam kertas cawan. Bakar selama 20 minit dengan suhu 170'.

ISING KEJU/ CHEESE

BAHAN-BAHAN:
  • 360gm krim keju/ cheese
  • 70gm mentega
  • 200gm gula aising

CARA PENYEDIAAN:
  • Putarkan krim keju dan mentega sampai kembang.
  • Masukkan gula aising dan kacau rata.

No comments: