Assalamualaikum ...
Pagi ni saya masak mee sanggul goreng. Dah lama teringin nak masak tapi baru hari ni berkesempatan. Sebelum ni makan mee sanggul yang dimasak oleh mak cho jer. Mak Cho yang rajin masak mee sanggul. Saya pertama kali mencuba.
Resepi ni saya ambil dari mak. Senang dan mudah tapi menyelerakan.
Bahan-Bahan:
- Satu bungkus mee sanggul. Celur dengan air suam supaya lembut.
- Satu genggam ikan bilis
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 10 biji cili padi (kalau tak nak pedas boleh kurang, kalau nak pedas leh tambah lagi)
- Sayur (saya pilih kucai sebab ini yang ada kat umah)
- Fish cake (bebola ikan, dipotong dadu)
- Kicap
- Sos Tiram
- Cili merah (untuk hiasan)
- Salad (untuk hiasan)
- Telur (digoreng sebagai hiasan)
Cara Penyediaan:
- Tumbuk cili padi dan ikan bilis hingga lumat. Begitu juga bawang besar dan bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang sehingga kekuningan. Bila naik baunya masukkan ikan bilis dan cili padi. Masukkan sedikit garam dan ajinomoto.
- Kemudian, masukkan 1 sudu sos tiram. Masukkan juga bebola ikan tadi dan dikacau.
- Masukkan mee sanggul. Kacau seketika. Bubuh kicap dan kemudian masukkan sayur kucai.
- Bila dah masak, boleh hidangkan. Letakkan hiasan tadi seperti cili merah, salad dan telur goreng.
No comments:
Post a Comment