Bahan-Bahan:
- 1/2 kilo udang
- 8 ekor sotong
- 2 biji tomato
- Bebola ikan
- 5 batang jagung muda dipotong serong
- Cendawan
- 1 bungkus pes tom yam adabi
- 2 batang serai diketuk
- 2 biji bawang besar dipotong bulat
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 4 helai daun limau purut
- 6 biji cili padi diketuk
****untuk sayur-sayuran, boleh juga diletakkan lobak merah, kubis, bunga kubis dan sebagainya****
Cara Penyediaan:
- Isikan air dalam periuk. Bubuh pes tom yam, bawang putih, cili padi, daun limau purut dan serai. Masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
- Kemudian masukkan semua sayur-sayuran tadi dan juga bebola ikan. Bubuh garam. Bila dah masak boleh diangkat.
***Anda sesetengah orang suka tumis dahulu, bawang putih dan pes tom yam tadi dan kemudian baru dimasukkan ayam, udang atau sotong. Tapi saya tak suka****
No comments:
Post a Comment