Friday 20 December 2013

Kek Cawan Red Velvet


ASSALAMUALAIKUM 

Hai, Selamat Malam semua semua pengunjung blog yang mengunjungi blog Dari Dapur Mak Long. Malam ni Mak Long nak kongsikan resepi Kek Cawan Red Velvet.  Kek Cawan Red Velvet ni memang kegemaran Mak Long. Sebenarnya Kek Cawan Red Velvet ni dah lama Mak Long buat cuma Mak Long tak berkesempatan nak kongsi resepinya. Bagi yang nak cuba buat pertama kalinya atau nak cuba resepi Mak Long ni, dipersilakan.


BAHAN-BAHAN A:

  • 250gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 2 sudu teh serbuk koko
  • 50gm walnut cincang
  • 113gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 sudu teh vanila
  • 2 biji telur

BAHAN B: BUTTERMILK
  • 240ml susu cair
  • 1 sudu makan pewarna merah
  • 1 sudu teh cuka
**Cara membuat buttermilk sendiri) - Campurkan susu cair dan cuka, biarkan selama 10 minit. Kemudian masukkan pewarna merah)***

Tambahan:
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh soda bikarbonat


CARA PENYEDIAAN:
  1. Ayak tepung, serbuk penaik dan serbuk koko. Selepas ayak, masukkan walnut dan gaul. Ketepikan seketika.
  2. Pukul mentega, gula kastor dan vanila sampai gula hancur. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sampai kembang.
  3. Campurkan 'buttermilk' berselang seli dengan bahan tepung yang diayak ke dalam bancuhan.
  4. Dalam bekas kecil lain, masukkan bahan tambahan seperti serbuk penaik, kemudian tuangkan cuka. Apabila habis buih, masukkan bahan ini dalam adunan tadi.
  5. Masukkan sedikit adunan ke dalam kertas cawan. Bakar selama 20 minit dengan suhu 170'.

ISING KEJU/ CHEESE

BAHAN-BAHAN:
  • 360gm krim keju/ cheese
  • 70gm mentega
  • 200gm gula aising

CARA PENYEDIAAN:
  • Putarkan krim keju dan mentega sampai kembang.
  • Masukkan gula aising dan kacau rata.

Monday 9 December 2013

Tempahan Barbie Doll Cake

Alhamdulillah rezeki datang lagi. Syukur sangat-sangat. Kali ni Mak Long dapat tempahan untuk Barbie Doll Cake dari seorang kawan kepada sepupu Mak Long. Biasanya kalau Barbie Doll Cake ni, Mak Long akan gunakan sponge cake tapi atas permintaan dari yang empunya kek, kali ni Mak Long buat Red Velvet atau Si Baldu Merah.

Kombinasi warna yang Mak Long gunakan kali ni adalah pink dan putih. Mak Long buat ala-ala taman, kononnya puteri sedang ambil angin di taman.  

So kat bawah ni Mak Long kongsikan gambar tempahan kek kali ni. Ikutkan hati nak bubuh semua hehehe tapi rasanya melampau laaaa pulak kalau dah banyak sangat. So ini adalah yang terbaik yang Mak Long pilih. Oh, ya terima kasih juga buat cousin, Mak Long yang sudi tangkap photo kek ni memandangkan Mak Long tak sempat nak tangkap gara-gara nak gi kerja.

Bukan senang yek nak agihkan masa ngan karier dan hobi ..... hehehe .....  :)









Wednesday 4 December 2013

Muffin Coklat Pisang

ASSALAMUALAIKUM ....

Kali pertama Mak Long cuba buat Muffin Coklat Pisang ni. Resepinya Mak Long ambil dari http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/. Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian resepinya. So Mak Long panjangkan ilmunya moga kita mendapat manfaat dan pahala kerana berkongsi ilmu.

Bagi penggemar muffin, anda boleh cuba resepi ni. Sangat-sangat sedap. Kalau Mak Long buat lagi sekali Mak Long akan tambah kuantiti pisangnya supaya lebih terasa pisangnya. Al-maklumlah Mak Long ni penggemar pisang. Oh ya, untuk ingat Mak Long, kalau buat kali kedua nanti Mak Long akan kurangkan sedikit sebuk kokonya. So di bawah ini adalah resepi asalnya dari e-novelyn kitchen.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 100gm pisang (sebiji pisang besar)
  • 100gm tepung gandum
  • 50gm mentega dicairkan
  • 20gm serbuk koko
  • 50gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp baking powder
  • 50ml fresh milk
  • choc. chip, almond/ walnut untuk tabur atas muffin. Mak Long guna choc. chip.

CARA PENYEDIAAN:

  1. Panaskan oven 180'
  2. Cairkan mentega di dalam periuk dengan api perlahan.
  3. Tepung gandum, serbuk koko dan baking powder diayak.
  4. Masukkan pisang dalam mangkuk dan lenyek dengan garpu.
  5. Kemudian masukkan fresh milk ke dalam pisang tadi dan kacau rata.
  6. Telur dipukul sedikit dengan garfu supaya bergaul kuning dan putihnya. 
  7. Kemudian masukkan ke dalam pisang tadi dan kacau sebati.
  8. Masukkan tepung dan kacau sebati.
  9. Akhir sekali masukkan mentega yang dicairkan tadi dan kacau rata.
  10. Kemudian masukkan ke dalam muffin cup dan taburkan choc. chip di atasnya.
  11. Bakar dengan suhu 180' selama 25 minit (ikut saiz oven masing-masing)


SELAMAT MENCUBA DARI MAK LONG.

Sunday 1 December 2013

Tempahan Barbie Doll Cake

Salam 1 Malaysia Dari Dapur Mak Long. Baru hari ni Mak Long sempat upload photo tempahan kek Barbie Doll. Sebenarnya kek ni telah ditempah pada 17 November. Simple saja kek barbie Doll kali ni. Menggunakan kombinasi warna putih dan pink untuk pakaiannya. Bunga Ros Mak Long selitkan di rambut dan juga Mak Long letakkan di pakaian. Lepas tu Mak Long buat ala-alat puteri kat taman, rumput-rumput hijau, bunga ros bewarna kuning dan batu-batu (coklat tu hehehe) di tepi-tepi bunga ros.

Hopefully puas hati dengan apa yang Mak Long buat.